Terug naar overzichtIntellifin – Vergelijking & analyse: Notarissen profiteren van hogere vastgoedprijzen

25/4/2018
 
Erelonen
 
Notarissen hebben wettelijk vastgelegde erelonen. Het grootste deel van de inkomsten komt van de verkopen van gronden en gebouwen. De voorbije decennia stegen de prijzen van de onroerende goederen sterk. Vooral gronden, die alsmaar schaarser worden, zijn peperduur geworden. Maar de prijzen verschillen natuurlijk per regio. In Wallonië zijn de onroerende goederen gemiddeld meestal goedkoper.
 
De erelonen zijn in de vorm van een percentage dat berekend wordt op bedragen die met de jaren toenemen. Door de lage rente zijn er ook meer transacties. Notariaten hebben gezonde balansen met veel liquiditeiten. De burelen worden meestal gehuurd. De klanten betalen bovendien contant of vooruit. Notariaten zijn bijgevolg zeer solvabel.
 
Er zijn slechts 1.200 kantoren, waarvan een deel associaties zijn van meerdere notarissen. Ter vergelijking er zijn ongeveer 4.400 kantoren van advocaten en 10.300 accountants & boekhouders.
 
Personeelsrendement
 
De personeelskosten nemen een grote hap uit de brutowinst. 
In Vlaanderen bedraagt de brutowinst per werknemer in 2016 € 135.348 en de gemiddelde kost per werknemer € 61.820. Het verschil tussen die twee bedragen is € 73.528 en dat noemen we het personeelsrendement. Dat bepaalt in grote mate de verschillen in rentabiliteit.
 
Het personeelsrendement verschilt heel sterk per notariaat. Als de brutowinst per werknemer lager dan gemiddeld is, dan zijn er wellicht te veel bedienden en/of is de werkorganisatie minder efficiënt. Om dat te kunnen vaststellen moet men op dat punt de notariaten vergelijken en dat is wat Intellifin doet!
 
Het grootste kantoor is Berquin Notarissen in Brussel. Dat kantoor telt 41 werknemers en realiseerde een nettowinst van bijna 6 miljoen in 2016.
40% van de kantoren heeft minimum 5 werknemers. Elf procent heeft tenminste 10 werknemers.
 
Rentabiliteit
 
Er zijn 115 notariaten die een nettowinst van minimum € 500.000 maken. Daarvan bevinden er zich slechts 6 in Limburg, 25 in Antwerpen, 1 in Luxemburg en 21 in West-Vlaanderen. De ligging van een kantoor is belangrijk. In regio’s met veel verkopen van appartementen, zoals aan de kust, is het gemakkelijker.
 
Maar er zijn ook kantoren die weinig winst maken en geen dividenden uitkeren. Bijna 18% maakt minder dan € 50.000 winst. In die groep is de rentabiliteit over het eigen vermogen slechts 7%. De ligging van het kantoor en de persoonlijke kwaliteiten van de notaris bepalen mee het eindresultaat.
 
15% van de notariaten betaalde minder dan 20% vennootschapsbelasting, maar 70% betaalde meer dan 30% belasting.
De groei van de brutowinsten en van de bedrijfswinsten is hoog. In 2016 steeg de brutowinst met gemiddeld 10%.
 
                                                      
Statistieken
Notariskantoren in Vlaanderen
 
 
Statistieken
Notariskantoren in Wallonië

 

 

 

Maak uw eigen vergelijkingen, sectoranalyses en concurrentiestudies. 

Met de Ondernemingsradar van Intellifin analyseert u bedrijven, maakt u vergelijkingen, benchmarking en sectoranalyses.

Zelf ontdekken? Vraag uw gratis kennismakingslogin voor 24u aan.

Word nu ook adviseur en businesscoach van uw klant dankzij de Ondernemingsradar
  • Maak cijfers begrijpelijk en tastbaar in woord én beeld.
  • Werp samen met uw klant een heldere blik op de concurrentie.
  • Hou zelf meer tijd over voor uw échte corebusiness
Genkersteenweg 388 - 3500 Hasselt
+32 (0) 11 45 44 15 - info@intellifin.be